top of page
LogoWHK

MOËT & CHANDON BRUT IMPERIAL

Årgång:

NV

Druva: 

Chardonnay/Pinot Noir/Pinot Meunier

Land:

Frankrike

Region:

Champagne

Färg:

Ljusgul färg.

Doft:

Nyanserad, fruktig doft med inslag av rostat bröd, gula plommon, mineral, äppelblommor och citrus.

Smak:

Nyanserad, fruktig, mycket frisk smak med inslag av rostat bröd, gula äpplen, mineral, äppelblommor och blodapelsin.

Sötma

1

Fyllighet:

6

Fruktsyra:

10

Passar till:

Mingel, Fisk, Skaldjur

Ursprung: 

Champagne är beläget i norra Frankrike, cirka 15 mil öster om Paris. Distriktet delas in i områdena Montagne de Reims, Vallée de la Marne, Côte des Blancs, Côte de Sézanne och Côte des Bar.

Producent:

Moët & Chandon

Om producenten:

Moët & Chandon grundades 1743 av Claude Moët . Champagnehuset har en av de största underjordiska källarna i Champagne. Den äldsta årgången i källaren är från 1892. Företaget ägs idag av LVMH Moët Hennessy.

Lagring:

Champagne som inte är årgångsbetecknad måste ha lagrats minst ett år på sin jästfällning innan degorgering. Följt av minst tre månader på flaska. Denna champagne har lagrats cirka två år på sin jästfällning innan degorgering.

Tillverkning:

Detta vin är gjort enligt traditionell metod vilket innebär att vinet har fått sina bubblor via en andra jäsning på flaska. Ofta den flaska det sedan säljs i. Efter att man tillverkat ett stilla basvin tappas det på butelj. För att vinet ska bli mousserande tillsätts socker och jäst, så kallad liqueur de tirage. Flaskan lagras sedan i svala källare där jästen långsamt äter upp sockret och kolsyra bildas. Efter månader och ibland flera års lagring placeras buteljerna i lutande läge med flaskhalsen nedåt. Successivt ökas lutningen till 90 grader och jästfällningen som samlats i flaskhalsen fryses. Kapsylen lossas och den frysta jästfällningen avlägsnas, så kallad degorgering. Flaskan toppas upp med nytt vin samt en liten mängd socker, så kallad dosage, och försluts igen.

bottom of page